Incassokosten in de algemene voorwaarden
5 april 2024Het is erg gebruikelijk om als ondernemer gebruik te maken van algemene voorwaarden. Heeft u echter een bepaling in uw algemene voorwaarden opgenomen die ziet op de hoogte van de incassokosten? Dan kan het wel eens zijn dat de rechter daar een rode streep doorheen zet en de incassokosten afwijst.
Consumentenovereenkomsten
Indien u enkel zaken doet met andere bedrijven, is er niet zo veel aan de hand. In overeenkomsten tussen twee ondernemingen mag er immers van de wettelijke regels worden afgeweken. Doet u (tevens) zaken met natuurlijke personen en consumenten, dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van deze ontwikkeling.
Wat is er aan de hand?
Het Hof van Justitie heeft eind 2022 een uitspraak gedaan omtrent oneerlijke bedingen. Uit deze uitspraak vloeit onder meer voort dat, indien er een oneerlijk beding in de algemene voorwaarden staat, dit beding vernietigd moet worden en dat er daarna ook geen aanspraak meer gemaakt mag worden op de wettelijke regeling. In praktijk komt het erop neer dat, indien er een beding in de algemene voorwaarden is opgenomen waardoor de incassokosten afwijken van de wettelijke regeling, en de overeenkomst is gesloten met een consument, de incassokosten worden afgewezen. Ook wanneer de gebruiker van de algemene voorwaarden het incassokostenbeding buiten beschouwing laat en enkel een beroep doet op de wettelijke regeling.
Steeds meer zien wij vonnissen van verschillende rechtbanken in Nederland, waarin zij de uitspraak van het Hof van Justitie toepassen en een streep zetten door de gevorderde incassokosten. Ook de rente wordt in een aantal gevallen afgewezen, omdat er een contractuele rente is opgenomen in de algemene voorwaarden. Deze bedragen loopt u dan mis, waardoor u uiteindelijk zal moeten inleveren op uw vordering.
De rechter moet ambtshalve toetsen of een beding oneerlijk is. Dit houdt in dat de rechter dit ook gaat onderzoeken als er door een consument geen beroep wordt gedaan op de oneerlijkheid van het beding. Ook bent u als gebruiker van de algemene voorwaarden verplicht deze aan de rechter te overleggen als u gaat procederen. U zult er dus voor moeten zorgen dat uw algemene voorwaarden helemaal in orde zijn.
Doet u zaken met consumenten en maakt u gebruik van algemene voorwaarden? Onze juristen kijken graag eens met u mee naar uw algemene voorwaarden en adviseren u over mogelijke aanpassingen, waardoor uw voorwaarden de toets van de rechter zullen doorstaan. Gebruikt u branchevoorwaarden? Ook dan is het belangrijk dat u kritisch naar de inhoud van de voorwaarden kijkt, want ook deze voorwaarden kunnen oneerlijke bedingen bevatten.