Hoe zorgt u ervoor dat een brief uw wederpartij bereikt?
25 september 2023Brief aan wederpartij – Zekerheid en bewijs
Het is aan u om te bewijzen dat een brief, welke in bijvoorbeeld een procedure heel belangrijk kan zijn, uw wederpartij heeft bereikt. Het komt regelmatig voor dat een wederpartij ontkent dat hij (tijdig) een brief heeft ontvangen. Dit kan natuurlijk komen doordat de post niet of te laat is bezorgd. Ook kan het voorkomen dat de post is bezorgd op een verkeerd adres, bijvoorbeeld doordat de wederpartij inmiddels is verhuisd. Naast deze gevallen kan het echter ook zijn dat de wederpartij de brief wel heeft ontvangen maar er juist belang bij heeft dit te ontkennen. Om deze vervelende discussie te voorkomen, kunt u een gerechtsdeurwaarder inschakelen en de brief bij exploot laten betekenen.
Hierdoor bewijst u, bijvoorbeeld in een later stadium aan de rechter, dat uw brief wel degelijk (tijdig) is bezorgd bij de juiste persoon of organisatie.
Adresverificatie
Voordat de gerechtsdeurwaarder met het exploot en de brief op pad gaat, is de gerechtsdeurwaarder bevoegd en gehouden om de Basisregistratie Personen (BRP) te raadplegen. Door raadpleging van het BRP kan hij het adres van uw wederpartij achterhalen, zelfs als dit een geheimadres is. Voor bedrijven geldt dat er adresverificatie plaatsvindt bij de Kamer van Koophandel.
Dwingend bewijs
Een exploot van de gerechtsdeurwaarder is een authentieke akte, dit heeft in geval van betekening van een brief aan uw wederpartij een groot voordeel. Een authentieke akte van de gerechtsdeurwaarder levert namelijk tegen een ieder dwingend bewijs. Dwingend bewijs houdt in dat de rechter verplicht is de inhoud van bepaalde bewijsmiddelen als waar aan te nemen dan wel verplicht is de bewijskracht ervan te erkennen. Wanneer de brief dus bij exploot van de gerechtsdeurwaarder aan uw wederpartij is betekend, dan zal de rechter ervan uitgaan dat de brief daadwerkelijk is ontvangen.
Soms is een brief bij exploot verplicht
Er zijn gevallen waarbij het op grond van de Wet wordt voorgeschreven om een gerechtsdeurwaarder een brief te laten betekenen. De opzegging van een huurovereenkomst van een bedrijfsruimte is bij Wet geregeld in artikel 7:293 lid 2 Burgerlijk Wetboek. In dit wetsartikel is bepaald dat de opzegging moet worden gedaan bij exploot of aangetekende brief.
Contact opnemen met AGIN Pranger
Vond u dit blog interessant en wilt u graag meer lezen? kijk dan op onze blogpagina: https://www.aginpranger.nl/blog/
Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen of wilt u vrijblijvend informatie inwinnen over het inschakelen van de gerechtsdeurwaarders van AGIN Pranger? U kunt contact met ons opnemen via 088 – 123 4 123 of door een bericht te sturen naar info@aginpranger.nl.
Onze specialisten gaan graag voor u aan de slag!