Het betekenen van een exploot, hoe werkt dat precies?
25 januari 2022Het betekenen van een exploot
De deurwaarder rijdt dagelijks een route en brengt dan diverse exploten uit. Deze exploten zijn proces-verbalen van ambtshandelingen die zijn uitgevoerd door de gerechtsdeurwaarder. Enkele voorbeelden van exploten zijn: een beslaglegging, het betekenen van een dagvaarding of het betekenen van een vonnis. Tijdens zijn route bezoekt de deurwaarder de debiteuren aan wie hij de exploten overhandigt, dit gebeurt op een woon- of zakelijk adres. Deze handeling wordt het “betekenen” van een exploot genoemd. De debiteur wordt hierbij officieel (schriftelijk) in kennis gesteld. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de deurwaarder aan ‘derden’ een bezoek moet brengen. Een voorbeeld hiervan is wanneer er bij de werkgever van de debiteur een loonbeslag wordt gelegd. De deurwaarder zal in dat geval het exploot betekenen op het adres van de werkgever.
Het origineel en het papieren afschrift van het exploot
Op het kantoor van de deurwaarder worden van oudsher alle exploten geprint en voorzien van stempels met de naam van de deurwaarder en de juiste datum. Vervolgens stapt de deurwaarder in zijn auto en betekent hij zijn exploten bij de debiteur of een derde. De deurwaarder geeft dan de officiële documenten af. Het exemplaar dat hij afgeeft aan de debiteur wordt het afschrift genoemd, het zogenaamde origineel neemt de deurwaarder na het bezoek weer mee naar zijn kantoor. De originele betekening wordt vervolgens op het kantoor van de deurwaarder vastgelegd op het dossier, financieel geboekt en verstrekt aan de opdrachtgever. Het maken van de routes, het printen van de exploten en het verwerken van de ‘papieren’ exploten is een arbeidsintensief en tijdrovend proces.
Digitalisering
Steeds meer deurwaarderskantoren maken gebruik van de digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om documenten te scannen en autoriseren. Hierdoor is de werkwijze de laatste jaren een stuk efficiënter en duurzamer geworden. Zo is het mogelijk om de route automatisch te plannen: dit houdt in dat de gegevens van de deurwaarder en ook de datum van betekening automatisch digitaal vermeld worden op het te betekenen exploot. Aan de hand van een computerprogramma kan vervolgens de efficiëntste volgorde van adressen worden ingepland.
Bij deze werkwijze wordt alleen nog het afschrift van het exploot geprint. De deurwaarder geeft dan het afschrift af op het te betekenen adres, het origineel heeft hij digitaal bij zich op zijn telefoon of tablet, hij zet zijn handtekening ‘digitaal’ en vervolgens wordt het exploot direct automatisch geboekt, gekoppeld op het dossier en per mail verzonden naar de opdrachtgever. Bij bijvoorbeeld een loonbeslag wordt het exploot dan automatisch ingepland voor de betekening bij de beslagene. Ter plaatse kan de deurwaarder op zijn telefoon het dossier raadplegen, eventueel aanvullen en de debiteur voorzien van alle actuele en relevante dossierinformatie.
Voordelen van de digitale werkwijze
Het digitaal betekenen en plannen van exploten heeft veel voordelen. Zo kunnen de routes van de deurwaarder efficiënter en sneller worden ingepland. Dit leidt tot verkorting van de doorlooptijden voor zowel de opdrachtgever als de debiteur. Bovendien ontvangt de opdrachtgever direct na betekening aan de debiteur het digitale exploot en heeft de deurwaarder ter plaatste altijd direct digitaal toegang tot relevante dossierinformatie. Tot slot scheelt het digitaal betekenen natuurlijk een hoop papierwerk en is daardoor minder milieubelastend.
AGIN Pranger
Vond u dit blog interessant en wilt u graag meer lezen? kijk dan op onze blogpagina: https://www.aginpranger.nl/blog/
Wilt u vrijblijvend informatie inwinnen over het inschakelen van de gerechtsdeurwaarders van AGIN Pranger? U kunt contact met ons opnemen via 088 – 123 4 123 of door een bericht te sturen naar info@aginpranger.nl.