Een dagvaarding uitbrengen door de deurwaarder
26 juli 2024Direct u een dagvaarding uitbrengen door de deurwaarder? Niets is zo vervelend als een niet betalende klant. U kent het vast wel, u heeft een dienst of product geleverd en stuurt conform de afspraak de factuur aan uw klant. Ondanks meerdere keren vragen om het geleverd product of dienst te betalen, wordt de factuur niet betaald. Vervolgens geeft u de vordering uit handen aan de deurwaarder, ook na alle (minnelijke) pogingen van de deurwaarder wordt de factuur niet betaald.
Wat kunt u in zo’n geval dan doen?
U kunt op dat moment kiezen om uw vordering af te boeken of u kunt een gerechtelijke procedure starten. Een gerechtelijke procedure is nodig om een uiteindelijke betaling af te dwingen. Een gerechtelijke procedure om uw vordering af te kunnen dwingen start met het uitbrengen van een dagvaarding.
Wat is een dagvaarding?
Om iemand te dagvaarden is het handig om te weten wat een dagvaarding is. Een dagvaarding is een officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. De dagvaarding is het eerste processtuk in een gerechtelijke procedure en vermeldt waar het in de zaak om gaat en op welke gronden de eis berust.
Wie stelt de dagvaarding op?
Onze gespecialiseerde juristen stellen de dagvaarding voor u op, zij weten exact aan welke formele eisen een dagvaarding moet voldoen en omschrijven de aard en de omvang van de vordering in detail. Alle benodigde bewijsmiddelen worden vermeld, om de kans op een toewijzende vonnis zo groot mogelijk te maken. Ook als er verweer tegen de vordering bekend is, wordt het verweer van uw tegenpartij zo goed mogelijk weerlegd. De dagvaarding is de start van een gerechtelijke procedure, het is van groot belang dat dit document kwalitatief hoogwaardig is.
Wat gebeurt er vervolgens met de opgestelde dagvaarding?
De dagvaarding wordt vervolgens door een deurwaarder uitgebracht, dit wordt ook wel betekenen genoemd. In Nederland mogen uitsluitend (gerechts) deurwaarders een dagvaarding uitbrengen, dit is een specifieke ambtelijke bevoegdheid. De deurwaarder gaat naar het woon-of zaakadres van uw wederpartij en overhandigd een afschrift van de dagvaarding, hiermee wordt uw wederpartij opgeroepen om op een bepaalde datum voor de rechter te verschijnen. Het origineel van de uitgebrachte dagvaarding wordt vervolgens door de deurwaarder naar het gerecht gestuurd, daarmee wordt de zaak bij de rechter aanhangig gemaakt. Hoe dit proces door ons kantoor exact is ingericht zal in een apart blog worden behandeld, volg daarvoor onze pagina om dat niet te missen.
Het gerecht ontvangt de dagvaarding en zet de zaak op de zogenaamde rol. Op de eerste rolzitting kijkt de rechter of de dagvaarding aan alle wettelijke formaliteiten voldoet en of de gedaagde heeft gereageerd. Er zijn dan twee mogelijkheden:
- De gedaagde heeft niet gereageerd: dan spreekt de rechter een verstekvonnis uit.
- De gedaagde heeft wel gereageerd: de rechter beslist hoe de procedure verder gaat:
- Een (of meer) schriftelijke ronde(n), of
- Bijvoorbeeld een mondelinge behandeling tijdens een zitting;
De vervolgstappen in een gerechtelijke procedure zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij onder andere aan de aard van de zaak, of er wel of niet verweer wordt gevoerd door uw wederpartij en of de zaak voor de rechter helemaal duidelijk is. Daarom is het ook van belang om de procedure te starten met een hele duidelijke, volledige en juridisch correcte dagvaarding. Of u als eiser bij een rolzitting aanwezig moet zijn, is afhankelijk van de situatie. U wordt daar door ons juristen van op de hoogte gesteld. Mededelingen over uw procedure en het verdere verloop hiervan, ontvangt u van ons kantoor. Onze gespecialiseerde juristen hebben de regie en ontzorgen u in dit hele traject.
Wanneer is een dagvaarding uitbrengen noodzakelijk?
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij het voor u nodig kan zijn om iemand te dagvaarden. De situatie kan zijn dat iemand niet betaalt voor de afgenomen producten of diensten kan de reden zijn om een gerechtelijke procedure te starten, door deze procedure te starten kunt u uiteindelijk betaling laten afdwingen. Ook geschillen die niet gaan over betaling van geld kunnen voor de rechter worden gebracht door het uitbrengen van een dagvaarding, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- het ontbinden van een huurovereenkomst wegens overlast;
- eisen dat iemand ergens mee stop;
- eisen dat iemand een schadevergoeding betaalt;
Dagvaarden is dus nodig wanneer iemand niet vrijwillig aan zijn of haar verplichtingen wil voldoen, het geschil kan dan tussen partijen niet zonder een gerechtelijke procedure worden opgelost. Heeft u een situatie waarvan u zich afvraagt of die voor dagvaarding in aanmerking komt? Leg het gerust vrijblijvend voor aan onze juristen, zij denken graag met u mee.
Conclusie
Het uitbrengen van een dagvaarding is een belangrijke (eerste)stap bij het starten van een gerechtelijke procedure. Het is noodzakelijk in situaties waarin een geschil niet kan worden opgelost door middel van bemiddeling of onderhandeling, als de andere partij weigert te betalen of als bijvoorbeeld uw rechten worden geschonden.
Het starten van een gerechtelijke procedure omvat het opstellen van de dagvaarding, het uitbrengen aan de gedaagde partij, het indienen ervan bij de rechtbank en tot slot het voeren van de procedure voor de rechter totdat er door de rechter uitspraak wordt gedaan. Ons kantoor kan u tijdens dit hele traject ontzorgen, wij zijn u graag van dienst.
Wilt u een procedure laten starten?
Klik hier om een zaak in te dienen..
Of wilt u eerst advies?
Klik hier om advies te ontvangen.