Beslag op “onvindbare” auto’s, motoren, scooters, aanhangwagens en caravans.
27 mei 2021De gerechtsdeurwaarder kan sinds 1 april 2021 beslag leggen op “onvindbare” auto’s, motoren, scooters, aanhangwagens en caravans.
Het komt regelmatig voor dat de gerechtsdeurwaarder op zoek is naar een voertuig van een schuldenaar maar het voertuig ter plaatse niet aantreft. Onder de oude wetgeving was het dan niet mogelijk om beslag op het voertuig te leggen. Door herziening van het beslag -en executierecht met daarbij in het bijzonder de artikelen 440 en 442 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) is het nu wel mogelijk om beslag te leggen zonder dat de gerechtsdeurwaarder het voertuig heeft waargenomen. Vanaf 1 april 2021 kan de deurwaarder namelijk bureaubeslag leggen. De beslaglegging vindt dan plaats zonder dat hij de voertuigen daadwerkelijk heeft gezien.
Het voortraject
De gerechtsdeurwaarder mag, nadat hij in het bezit is van een geldige titel en hij een bevel heeft gedaan tot betaling, overgaan tot het leggen van beslag op de bezittingen van de schuldenaar. Indien hij beslag wil gaan leggen op bijvoorbeeld een auto van de schuldenaar, dan raadpleegt hij hiervoor het kentekenregister van de Rijksdienst van Wegverkeer (RDW). De gerechtsdeurwaarder kan dan aan de hand van dit register zien of er voertuigen op naam van de schuldenaar geregistreerd staan. Hij moet dan een inschatting maken van de kosten van het beslag en de mogelijke opbrengst bij een executieverkoop van de voertuigen. Indien hij verwacht dat de opbrengsten de kosten van het beslaglegging overstijgen kan hij overgaan tot beslaglegging op de voertuigen.
Het Beslag
De gerechtsdeurwaarder maakt op zijn kantoor een proces-verbaal van de beslaglegging. In dit proces-verbaal vermeldt hij onder andere de gegevens en het kenteken van het in beslag genomen voertuig. Vervolgens schrijft hij het beslag in het kentekenregister in; deze verplichting volgt uit het nieuwe artikel 440 lid 3 Rv. De gerechtsdeurwaarder is daarnaast verplicht om binnen 3 dagen nadat het beslag is ingeschreven, het proces-verbaal over te betekenen aan de schuldenaar op grond van artikel 442 lid 3 Rv. Door deze betekening van het proces-verbaal wordt de schuldenaar in kennis gesteld van het beslag.
Gevolgen van het beslag en de inschrijving in het kentekenregister
Nadat het beslag is ingeschreven in het kentekenregister, is het niet meer mogelijk voor de eigenaar om het voertuig over te schrijven. Op het kenteken zit namelijk een zogenaamde “tenaamstellingsblokkade”. Vóór 1 april 2021 kon een voertuig waarop beslag is gelegd, gewoon worden overgeschreven op een andere naam. In de nieuwe situatie kan de eigenaar van het voertuig dit niet meer overschrijven door de tenaamstellingsblokkade. Het grote voordeel hiervan is dat de schuldenaar niet zijn voertuig kan onttrekken aan het beslag door het voertuig te verkopen en over te schrijven. Potentiële kopers kunnen nu op voorhand het kenteken online checken bij het RDW. Zij kunnen dan zien of er een tenaamstellingsblokkade van toepassing is.
De openbare verkoop
Indien de gerechtsdeurwaarder het voertuig openbaar heeft verkocht is hij verplicht het beslag in het kentekenregister op te heffen. Nadat het beslag in het kentekenregister is opgeheven ontvangt de gerechtsdeurwaarder direct de zogenaamde vrijwaring van het voertuig en de tijdelijke tenaamstellingscodes waarmee de nieuwe eigenaar van het voertuig het kenteken direct kan overschrijven op zijn naam.
De praktijk
AGIN Pranger heeft de interne processen in overeenstemming gebracht met de nieuwe regelgeving. Inmiddels heeft AGIN Pranger middels het nieuwe “bureaubeslag” op een groot aantal voertuigen succesvol beslag gelegd. Deze voertuigen bevonden zich ten tijde van het beslag zowel binnen als buiten Nederland. Dit heeft er in geresulteerd dat er een groot aantal vorderingen inmiddels volledig is voldaan.
Contact opnemen met AGIN Pranger
Wilt u meer lezen? kijk dan op onze blogpagina: https://www.aginpranger.nl/blog/
Heeft u naar aanleiding van dit blog vragen of wilt u vrijblijvend informatie inwinnen over het inschakelen van de gerechtsdeurwaarders van AGIN Pranger? U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 088 – 123 4 123 of door een bericht te sturen naar info@aginpranger.nl. Onze specialisten gaan graag voor u aan de slag!